NVDA Remote Access

Στο nvda υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσουμε εργαλεία που μπορούν να κάνουν διαφορετική δουλειά, απο οτι ο ίδιος ο αναγνώστης οθόνης. Σε αυτό το εγχειρίδιο θα σας παρουσιάσουμε ένα απο τα σημαντικότερα πρόσθετα εργαλεία του nvda, το NVDA Remote Access. Με το NVDA Remote Access μπορείτε να ελέγχετε απομακρισμένα υπολογιστές απο το internet ή μέσο server απο το τοπικό σας δίκτυο. Στον απομακρισμένο υπολογιστή μπορείτε να κάνετε ότι και στον δικό σας υπολογιστή χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτό το εργαλείο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να βοηθήσετε κάποιον αρχάριο χρήστη και να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να γίνει ο υπολογιστής του προσβάσιμος, ή για να ελέγχετε τους πρωσοπικούς σας υπολογιστές απομακρισμένα. Σε αυτήν την βοήθεια θα σας αναλύσουμε πως να ελένξετε ενα απομακρυσμένο υπολογιστή μέσο ίντερνετ. Βήμα 1:Πηγαίνετε στα εργαλεία του nvda στην διαχείρηση πρόσθετων, βρείτε με το tab το κουμπί λήψη πρόσθετων και κάντε εγκατάσταση του NVDA Remote Access. Εναλλακτικά αν δεν μπορείτε να βρείτε το NVDA Remote Access απο την σελίδα του nvda, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και μετά κάντε κλικ στο Direct Download, για να το κατεβάσετε.
Λήψη του NVDA Remote Access
 Όταν εγκαταστήσετε το NVDA Remote Access βρείτε με το tab το κουμπί κλείσιμο του διαχειριστή πρόσθετων και κάντε επανεκκίνηση του nvda.
Μετά την επανεκκίνηση, θα βρείτε το NVDA Remote Access στα εργαλεία του nvda με την ονομασία remote.
Βήμα 2:Ρυθμίσεις του ελεγχόμενου υπολογιστή.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να συνδεθεί ενας απομακρυσμένος υπολογιστής στον server του NVDA Remote Access, ο αυτόματος και ο χειροκίνητος.
Για να συνδέεται αυτόματα ο ελεγχόμενος υπολογιστής κάθε φορά που ξεκινά το nvda, πηγαίνετε στα εργαλεία, στο remote και επιλέξτε options...
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάντε κλικ στην επιλογή auto-connect to control server on startup.
πατώντας μία φορα το tab στο επόμενο πεδίο επεξεργασίας που θα βρείτε με την ονομασία host, πληκτρολογήστε nvdaremote.com.
Σημείωση: ο server σύνδεσης υπολογιστών μεσο ίντερνετ του NVDA Remote Access, είναι ο nvdaremote.com και θα πρέπει να τον πληκτρολογείτε πάντα στο πεδίο επεξεργασίας με την ονομασία host.
Αφού πληκτρολογήσετε το όνομα του server, συνεχίστε πατώντας άλλη μια φορά το tab και στο πεδίο επεξεργασίας με την ονομασία key, πληκτρολογίστε τον προσωπικό σας κωδικό που θέλετε να έχει ο ελεγχόμενος υπολογιστής.
Όταν συμπληρώσετε και τα δύο πεδία επεξεργασίας κάντε κλικ στο κουμπί ok για να αποθηκευτούν οι προσωπικές σας ρυθμίσεις και κάντε επαννεκίνηση του nvda.
Με αυτές τις ρυθμίσεις ο απομακρυσμένος υπολογιστής θα συνδέεται αυτόματα στον server του NVDA Remote Access κάθε φορά που θα ξεκινά το nvda και θα ακούτε ενα προειδοποιητικό τριπλό ήχο, καθώς και την αναγγελία ότι ο υπολογιστής έχει συνδεθεί στον server.
Βήμα 3:Μη αυτόματη σύνδεση του ελεγχόμενου υπολογιστή.
Εδώ περιγράφουμε πως να συνδέετε ενα ελεγχόμενο υπολογιστή χειροκίνητα στον server του NVDA Remote Access.
Σημείωση: Εμείς σας συνιστούμε την αυτόματη σύνδεση, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε μόνο μια φορά τις προσωπικές σας ρυθμίσεις.
Για χειροκίνητες ρυθμίσεις πηγαίνετε στα εργαλεία του nvda, στο remote και επιλέξτε connect.
Το nvda θα σας αναγγείλλει την πρώτη επιλογή με την ονομασία client, μην την αλλάξετε και προχωρήστε στην επόμενη ρύθμιση με το tab.
Σε αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν δύο επιλογές που μπορείτε να τις αλλάξετε με το πάνω ή το κάτω βέλος,η επιλογή control another machine και η επιλογή allow this machine to be controlled.
Επιλέξτε allow this machine to be controlled και προχωρήστε με το tab στο πεδίο επεξεργασίας με την ονομασία host.
Πληκτρολογήστε nvdaremote.com και συνεχίστε με το tab στο επόμενο πεδίο επεξεργασίας με την ονομασία key,  πληκτρολογήστε τον κωδικό που θέλετε να έχει ο ελεγχόμενος υπολογιστής.
Συνεχίζοντας με το tab θα βρείτε το κουμπί generate key, το οποίο είναι χρήσιμο για την δημιουργία τυχαίου κωδικού αν δεν έχετε πληκτρολογήσει κάποιον δικό σας κωδικό.
Πατήστε άλλη μια φορά το tab για να εστιάσετε στο κουμπί οκ και κάντε κλικ για να αποθηκευτούν οι προσωπικές σας ρυθμίσεις.
Βήμα 4: Πως να ελένξετε έναν απομακρισμένο υπολογιστή.
Αφού έχετε κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις του υπολογιστή που θέλετε να ελένξετε απομακρισμένα, πηγαίνετε στα εργαλεία του nvda στο remote και επιλέξτε connect.
Το nvda θα σας αναγγείλει οτι βρίσκεστε στην επιλογή client, μην την αλλάξετε και συνεχίστε με το tab στην επόμενη ρύθμιση.
Θα βρείτε την επιλογή control another machine, συνεχίστε με το tab χωρίς να αλλάξετε και αυτή την ρύθμιση.
Στο πεδίο επεξεργασίας με την ονομασία host, πληκτρολογήστε nvdaremote.com και συνεχίστε με το tab στο επόμενο πεδίο επεξεργασίας με την ονομασια key.
Εδώ θα πρέπει να πληκτρολογίσετε τον κωδικό του απομακρισμένου υπολογιστή που θέλετε να ελένξετε.
Συνεχίστε με το tab και κάντε κλικ στο κουμπί ok , αν ολα πάνε καλά θα ακούσετε ενα συνεχόμενο προειδοποιητικό ήχο που θα σημαίνει ότι ο δικός σας υπολογιστής έχει συνδεθεί με τον απομακρισμένο υπολογιστή.
Για να ελένξετε τον απομακρισμένο υπολογιστή, πατήστε το f11. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να περιηγηθείτε στον ελενχόμενο υπολογιστή, δίνοντας εντολές με το πληκτρολόγιο σας.
Για να επιστρέψετε στον δικό σας υπολογιστή πατήστε πάλι το f11.
Για να αποσυνδέσετε τους δύο υπολογιστές πηγαίνετε στα εργαλεία του nvda, στο remote και επιλέξτε disconnect.
Συμβουλές για να αποφύγετε κακόβουλες ενέργειες:
1: Αν είστε αρχάριος στους υπολογιστές και χρειάζεστε την βοήθεια απο κάποιον προχωρημένο χρήστη, καλό είναι να τον γνωρίζετε προτού να του εμπιστευτείτε τον προσωπικό σας κωδικό.
Με αυτόν τον τρόπο, ίσως να αποφύγετε κακόβουλες ενέργειες όπως το σβήσιμο των προσωπικών σας αρχείων ή κάποια βλάβη στα Windows.
2: Όταν χρειαστείτε βοήθεια απο κάποιον προχωρημένο χρήστη την ώρα που θα είναι συνδεμένος στον υπολογιστή σας, καλό είναι να ακούτε τι ενέργειες κάνει.
Αν διαπιστώσετε οτι κάτι δεν πάει καλά, αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας αμέσως απο το NVDA Remote Access, πηγαίνοντας στα εργαλεία του nvda, στο remote και επιλέξτε disconnect.
Αν εκείνη την στιγμή δεν θυμάστε πως να αποσυνδεθείτε απο το remote, κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε γρήγορα, είναι να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας.
3: Αν επιλέξετε ο υπολογιστής σας να είναι ελενχόμενος και να συνδέεται αυτόματα στον server του NVDA Remote Access, κατά την εκκίνηση του nvda φροντίστε ο προσωπικός σας κωδικός να μην είναι προβλέψιμος, για να αποφύγετε μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Demy Assistant

Αναγνώστης sms

Οδηγός επίλυσης προβλημάτων προσβασιμότητας για χρήστες του αναγνώστη οθόνης talkback