Gmail: Προτεινόμενος τρόπος πλοήγησης με το nvda

Σε αυτό το εγχειρίδιο θα σας αναλύσω τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώ την πλήρη έκδοση του gmail,απευθείας από τον mozilla firefox!
Ενας από τους σημαντικότερους λόγους που σας προτείνω αυτόν τον τρόπο, είναι επειδή θα μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας από οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση κάποιου προγράμματος αλληλογραφίας, όπως το microsoft Office Outlook.
Επίσης αν εξοικειωθείτε με το περιβάλλον χρήσης του gmail, θα μπορείτε πιο εύκολα να χειρίζεστε και άλλες υπηρεσίες της google.
Οι συντομεύσεις περιήγησης του nvda, σε συνδυασμό με κάποιες από τις συντομεύσεις του  gmail, μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της google.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω ότι το gmail είναι η πιο προσβάσιμη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα.
Εάν χρησιμοποιείτε κάποια άλλη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επειδή μπορεί να μην είναι εντελώς προσβάσιμη, σας προτείνω να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα αλληλογραφίας Thunderbird.
Κατά την προσωπική μου γνώμη, ο mozilla Thunderbird είναι το καλύτερο πρόγραμμα και το πιο προσβάσιμο που υπάρχει σε αυτήν την κατηγορία.
Οταν βρίσκεστε στην αρχική σελίδα της google, για να συνδεθείτε στο gmail, επειδή το nvda θα εστιάσει αυτόματα  στο πεδίο αναζήτησης, πατήστε το escape για να βγείτε από το εστιασμένο πεδίο και μετά με το shift πατημένο και το k βρείτε το gmail και πατήστε το enter.
Αφού μπείτε στην υπηρεσία του gmail, με το k βρείτε την σύνδεση και πατήστε το enter.
Στο πεδίο επεξεργασίας πληκτρολογήστε το e-mail σας και πατήστε πάλι το enter.
Σε αυτό το πεδίο πληκτρολογήστε τον κωδικό σας και κατόπιν πατήστε το enter για να συνδεθείτε.
Στην πλήρη έκδοση του gmail υπάρχουν τα επίπεδα 2 και 3, καθώς και διάφορα κουμπιά.
Στο επίπεδο 2 πατώντας το πλήκτρο 2 πάνω από τα γράμματα, θα βρείτε την αναζήτηση, τις ετικέτες, το hangouts και τις συζητήσεις.
Η πιο σημαντική δυνατότητα που θα βρείτε στο επίπεδο 2 είναι οι ετικέτες, επειδή εκεί υπάρχουν όλες οι κατηγορίες των μηνυμάτων όπως τα εισερχόμενα, τα απεσταλμένα, τα πρόχειρα, τα ανεπιθύμητα, ο κάδος ανακύκλωσης και άλλα.
Οταν εστιάσετε με το 2 στις ετικέτες, περιηγηθείτε με το k στις κατηγορίες των μηνυμάτων και επιλέξτε με το enter την κατηγορία που θέλετε να ελέγξετε.
Αν θέλετε να εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες των μηνυμάτων, εστιάστε με το 2 στις ετικέτες, στην συνέχεια πατήστε το πλήκτρο b για να εστιάσετε στο κουμπί περισσότερα και κατόπιν πατήστε το enter.
Στο επίπεδο 3, πατώντας το πλήκτρο 3 πάνω από τα γράμματα, θα βρείτε τις καρτέλες κατηγοριών του gmail.
Σε αυτές τις καρτέλες γίνεται αυτόματη ταξινόμηση των μηνυμάτων, ανάλογα με τον αποστολέα.
Για παράδειγμα: Αν είστε εγγεγραμμένοι σε κάποιο κανάλι του youtube, οταν γίνεται η προσθήκη ενός βίντεο, το μήνυμα που θα σας αποσταλεί θα το βρείτε στην καρτέλα κοινωνικά και όχι στην κύρια καρτέλα τον εισερχόμενων μηνυμάτων.
Σημείωση: Για να μπορείτε να ελέγχετε πιο εύκολα τα εισερχόμενα μηνύματα σας, προτείνω να καταργήσετε όλες τις καρτέλες κατηγοριών. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα εισερχόμενα μηνύματα θα εμφανίζονται σε μία λίστα.
Επίσης με αυτήν τη ρύθμιση, δεν θα υπάρχει επίπεδο 3 στην σελίδα του gmail.
Για να καταργήσετε τις καρτέλες πατήστε το πλήκτρο b μέχρι να βρείτε  το κουμπί, επιλέξτε ποιες  καρτέλες θα εμφανίζονται και ποιες θα αποκρύπτονται, πατήστε το enter και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί περιηγηθείτε με το tab και αποεπιλέξτε όλες τις καρτέλες με το Space bar και κατόπιν πατήστε enter στο κουμπί της αποθήκευσης.
Αν δεν σας αρέσει η ρύθμιση που σας προτείνω για να επαναφέρετε τις καρτέλες κατηγοριών, πατήστε το πλήκτρο b μέχρι να βρείτε το κουμπί ρυθμίσεις, πατήστε το enter και στην συνέχεια με το κάτω βέλος βρείτε την διαμόρφωση εισερχομένων και πατήστε πάλι το enter.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί περιηγηθείτε με το tab και επιλέξτε ποιες καρτέλες θέλετε να εμφανίζονται με το πλήκτρο Space bar και κατόπιν πατήστε enter στο κουμπί της αποθήκευσης.
Σημείωση: Επειδή στο παράθυρο διαλόγου δεν διαβάζονται σωστά τα πλαίσια επιλογής από το nvda, για να επαναφέρετε τις καρτέλες του gmail στην προεπιλεγμένη ρύθμιση, επιλέξτε την πρώτη, την δεύτερη και την πέμπτη καρτέλα από τα πλαίσια επιλογών.
Tα κουμπιά του gmail που μπορείτε να βρείτε πατώντας το πλήκτρο b είναι:
Προβολή βασικού HTML, εφαρμογές google, ειδοποιήσεις google, λογαριασμός google, επιλογές σύνθετης αναζήτησης, αναζήτηση gmail,
μετάβαση σε, σύνταξη, περισσότερα, σύνδεση, αν είστε αποσυνδεδεμένοι από το hangouts επαναφορά στον προηγούμενο τύπο συζήτησης, άλλο ένα κουμπί του hangouts επιλογή, ανανέωση, περισσότερα, ρυθμίσεις, και το τελευταίο κουμπί με την σύντομη ονομασία επιλέξτε ποιες καρτέλες θα εμφανίζονται και ποιες θα αποκρύπτονται. :p
Αν έχετε απενεργοποιήσει όλες τις ετικέτες κατηγοριών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 όταν συνδέεστε στο gmail πατώντας το πλήκτρο x θα μπορείτε να ελέγχετε όλα τα εισερχόμενα μηνύματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάποια άλλη ενέργεια.
Κάθε φορά που θα πατάτε το πλήκτρο x το nvda θα σας διαβάζει το όνομα του αποστολέα, καθώς και ένα μικρό απόσπασμα από το μήνυμα.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ένα μήνυμα και αν πρέπει να το ανοίξετε για να διαβάσετε όλο το περιεχόμενο του.
Για να ανοίξετε κάποιο μήνυμα βρείτε το με το πλήκτρο x, πατήστε μία φορά το πλήκτρο k και κατόπιν πατήστε το enter.
Για να κλείσετε το μήνυμα πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων alt και αριστερό βέλος.
Oταν περιηγείστε στα μηνύματα με το πλήκτρο x μπορείτε να τα επιλέγετε και να τα απoεπιλέγετε, πατώντας το πλήκτρο Space bar.
Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν θέλετε να κάνετε μαζικές ενέργειες όπως μετακίνηση ή διαγραφή πολλών μηνυμάτων.
Σημείωση: Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις συντομεύσεις περιήγησης του nvda, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι κρατώντας πατημένο το shift και κάποιο πλήκτρο ανάλογα με την συντόμευση, θα περιηγείστε προς τα πάνω, ενώ πατώντας μόνο το πλήκτρο συντόμευσης θα περιηγείστε προς τα κάτω.
Για παράδειγμα: Οταν περιηγείστε στη λίστα των κουμπιών του gmail, πατώντας διαδοχικά το πλήκτρο b, θα πηγαίνετε στα επόμενα κουμπιά, ενώ κρατώντας πατημένο το shift και πατώντας διαδοχικά το πλήκτρο b, θα πηγαίνετε στα προηγούμενα  κουμπιά.
Αυτός ο κανόνας ισχύει σε όλες τις συντομεύσεις περιήγησης του nvda.
Για να μετακινήσετε ή να διαγράψετε τα μηνύματα που έχετε επιλέξει, κρατήστε πατημένο το shift και πατώντας διαδοχικά το  πλήκτρο b, βρείτε τα κουμπιά της μετακίνησης ή της διαγραφής, ανάλογα με την ενέργεια που θέλετε να κάνετε.
Οταν πατήσετε το enter στο κουμπί της διαγραφής, το nvda θα σας αναγγείλει πόσα μηνύματα έχουν σταλεί στον κάδο ανακύκλωσης.
Για να επιλέξετε όλα τα μηνύματα, κρατήστε πατημένο το shift και πατώντας διαδοχικά το b βρείτε το κουμπί επιλογή και στην συνέχεια μετακινηθείτε με το κάτω βέλος μέχρι να βρείτε την επιλογή όλα και πατήστε το enter.
Για να συντάξετε ένα μήνυμα κρατήστε πατημένο το shift και πατώντας διαδοχικά το πλήκτρο b βρείτε το κουμπί σύνταξη και πατήστε το enter.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη και πατήστε το tab.
Στο θέμα πληκτρολογήστε τον τίτλο που θέλετε να έχει το μήνυμά σας και συνεχίστε με το tab στο σώμα μηνύματος.
Πληκτρολογήστε το κύριο μήνυμα που θέλετε να αποστείλετε και πατήστε το tab για να βρείτε το κουμπί της αποστολής.
Εναλλακτικά όταν βρίσκεστε στο σώμα μηνύματος, μπορείτε να αποστείλετε άμεσα το μήνυμά σας πατώντας τη συντόμευση ctrl + enter.
Επίσης πατώντας διαδοχικά το tab, θα βρείτε και άλλες επιλογές, όπως την επισύναψη αρχείων, για να εισάγετε στο μήνυμα σας φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αρχεία που βρίσκονται στον υπολογιστή σας, την εισαγωγή αρχείων με χρήση του drive, καθώς και άλλες επιλογές.
Σημείωση: Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις συντομεύσεις του gmail, επειδή οι περισσότερες δεν λειτουργούν σωστά σε συνδυασμό με τις συντομεύσεις του nvda.
Επίσης με τον τρόπο πλοήγησης που σας προτείνω, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την συντόμευση insert + space bar για να κάνετε εστίαση ή περιήγηση στο gmail.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Demy Assistant

Αναγνώστης sms

Για ποιους λόγους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την εξοικονόμηση μπαταρίας στα smartphone μας αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος?