Οδηγός επίλυσης προβλημάτων προσβασιμότητας για χρήστες του αναγνώστη οθόνης talkback
Όσοι ασχολούμαστε με το Android, γνωρίζουμε πόσο προσβάσιμο λειτουργικό είναι!
Πέρα όμως από το λειτουργικό, υπάρχουν οι συνοδευτικές εφαρμογές που τρέχει το Android, οι λεγόμενες εφαρμογές συστήματος, που αλλάζουν ανάλογα με τον κατασκευαστή!
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα προσβασιμότητας με κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής σας, όμως ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα να τις αντικαταστήσετε, με άλλες παρόμοιες εφαρμογές, οι οποίες παρέχουν εξαιρετική προσβασιμότητα!
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζουν οι εφαρμογές που δεν είναι συμβατές με το talkback, είναι η μη ανάγνωση των ετικετών στα κουμπιά των εφαρμογών, επειδή δεν υπάρχει κείμενο στα εικονίδια, δυσκολίες εστίασης με το talkback στα πλαίσια επεξεργασίας, στα κουμπιά και στα μενού των εφαρμογών, σοβαρά σφάλματα μη απόκρισης των εφαρμογών όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με το talkback και άλλα προβλήματα λιγότερης σημασίας.
Ένα μυστικό για να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα της συσκευής μας, είναι να αντικαταστήσουμε τις εργοστασιακές εφαρμογές, με παρόμοιες εφαρμογές που φτιάχνει η ίδια η Google, όπως για παράδειγμα, η εφαρμογή διαχείρισης μηνυμάτων sms και mms, η εφαρμογή διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων και επαφών, το εικονικό πληκτρολόγιο, η εφαρμογή που διαχειρίζεται τις κάμερες της συσκευής μας και άλλα πολλά!
Πέρα από τις εφαρμογές της Google που είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές Nexus και pixel, καθώς και σε συσκευές που τρέχουν τις γνήσιες εκδόσεις του Android, υπάρχουν παρόμοιες εφαρμογές στο Play Store, που παρέχουν εξαιρετική προσβασιμότητα!
Σημείωση: αν είστε ευχαριστημένοι με τις εργοστασιακές εφαρμογές που διαθέτει η συσκευή σας, δεν χρειάζεται να τις αλλάξετε!
Αντικαταστήστε τις συγκεκριμένες εφαρμογές, μόνο σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα ασυμβατότητας με το talkback!
Ας ξεκινήσουμε από την εφαρμογή που θα διαχειρίζεται την αρχική οθόνη της συσκευής μας.
Οι launchers είναι εφαρμογές που αλλάζουν σημαντικά το περιβάλλον χρήσης ενός Android smartphone.
Σκοπός τους είναι να προσφέρουν μια πιο όμορφη και πιο λειτουργική απεικόνιση των εφαρμογών και των γραφικών στοιχείων.
Nova Launcher
O Nova Launcher χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα πάντα στο Android smartphone σας, από τον αριθμό των εικονιδίων ανά σειρά έως την εμφάνιση του dock, τα animations και άλλες παραμετροποιήσεις.
Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο και σταθερό launcher για όσους δε θέλουν κάτι ακραίο και διαθέτουν Android από 4.0 και μετά.
Ένα πολύ καλό στοιχείο του Nova Launcher είναι ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τη συσκευή, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε tablet (χωρίς παραμόρφωση).
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Nova Launcher
Αν δυσκολεύεστε με το Nova launcher, σας προτείνω να δοκιμάσετε τον launcher της Google!
Λειτουργία εκκίν. Google Now
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα προσβασιμότητας με το προεγκατεστημένο εικονικό πληκτρολόγιο της συσκευής σας, η καλύτερη λύση είναι το πληκτρολόγιο της Google!
Το Gboard παρέχει εξαιρετική προσβασιμότητα και ενσωματώνει σημαντικές λειτουργίες, όπως την υπηρεσία φωνητικής πληκτρολόγησης της Google και άλλα πολλά!
Gboard - the Google Keyboard
Άλλο ένα πληκτρολόγιο που σας προτείνω να δοκιμάσετε είναι το Swype Keyboard από την Nuance, μιας εταιρείας που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές εφαρμογές που βελτιώνουν σημαντικά την προσβασιμότητα στα λειτουργικά συστήματα!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Apple επέλεξε την Nuance για να ενσωματώσει κάποιες δυνατότητες στα λειτουργικά της συστήματα, όπως την φωνητική πληκτρολόγηση!
Ευτυχώς, χάρη στην Nuance απολαμβάνουμε στο Android, την φωνητική πληκτρολόγηση που απολαμβάνουν και οι χρήστες της Apple!
Μπορεί η υπηρεσία φωνητικής πληκτρολόγησης της Google να είναι η καλύτερη που υπάρχει αυτή τη στιγμή, όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, επειδή προς το παρόν δεν υποστηρίζει την δυνατότητα φωνητικής εισαγωγής των σημείων στίξης!
Πέρα από την προσβασιμότητα που μας δίνει το πληκτρολόγιο Swype Keyboard, θα έχουμε και πρόσβαση στην υπηρεσία φωνητικής πληκτρολόγησης της Nuance, η οποία είναι εξαιρετική και παρέχει την δυνατότητα της φωνητικής εισαγωγής των σημείων στίξης!
Swype Keyboard
Η εφαρμογή διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων και επαφών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές, γι' αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα προσβάσιμη με το TalkBack!
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα προσβασιμότητας με την συγκεκριμένη εφαρμογή, αντικαταστήστε την με το τηλέφωνο της Google!
Η εφαρμογή τηλεφώνου της Google αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις, επειδή προσφέρει απλό περιβάλλον χρήσης και εξαιρετική προσβασιμότητα με το talkback!
Ένα πρόβλημα που υπάρχει με την εφαρμογή τηλεφώνου της Google, είναι ότι προς το παρόν δεν είναι συμβατή με αρκετές συσκευές, όπως της Samsung!
Phone
Αν η εφαρμογή τηλεφώνου της Google δεν είναι συμβατή με τη συσκευή σας, σας προτείνω να δοκιμάσετε το DW Contacts & Phone & Dialer!
Το DW Contacts & Phone & Dialer είναι μία εξαιρετική εφαρμογή διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων και επαφών!
Συνεργάζεται άψογα με το talkback, διαθέτει ρυθμίσεις προσβασιμότητας και αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις σε περίπτωση που η εργοστασιακή εφαρμογή του κινητού σας δεν είναι προσβάσιμη.
Στην εφαρμογή υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, που πραγματικά θα προσαρμόσετε το τηλέφωνο σας όπως ακριβώς σας αρέσει.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το DW Contacts & Phone & Dialer
Μία σημαντική εφαρμογή που σας προτείνω να έχετε εγκατεστημένη στην συσκευή σας είναι οι επαφές της Google!
Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι συμβατή σχεδόν με όλες τις συσκευές και διαθέτει δυνατότητες όπως τον αυτόματο συγχρονισμό των αποθηκευμένων επαφών της συσκευής σας στον λογαριασμό Gmail, για να μπορείτε να κάνετε αναίρεση βάσει ημερομηνίας και να ανακτήσετε τυχόν χαμένες επαφές, να συγχρονίσετε τις επαφές σας με άλλες συσκευές απλά κάνοντας σύνδεση στον λογαριασμό Gmail που χρησιμοποιείτε, να αποθηκεύσετε αντίγραφα ασφαλείας στη συσκευή σας που θα έχουν την ονομασία contacts.vcf, , τα οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συσκευή με διαφορετικό λογαριασμό gmail και άλλα πολλά!
Contacts
Μία άλλη δυνατότητα που θα μας διευκολύνει πάρα πολύ είναι οι φωνητικές εντολές!
Η καλύτερη και η πιο αξιόπιστη εφαρμογή που υποστηρίζει φωνητικές εντολές στην ελληνική γλώσσα για το λειτουργικό Android είναι το Cyberon Voice Commander!
Το Cyberon Voice Commander είναι μία εφαρμογή φωνητικών εντολών που παρέχει στους χρήστες δυνατότητες, οπως πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, αναζήτηση πληροφοριών επαφής, εκκίνηση εφαρμογών και άλλα πολλά!
Αν δυσκολεύεστε να κάνετε χειροκίνητη αναζήτηση επαφών ή πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, το-Cyberon Voice Commander είναι η ιδανικότερη επιλογή για εσάς, επειδή θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιες βασικές λειτουργίες του κινητού σας, απλά δίνοντας εντολές με την φωνή σας!
Η εφαρμογή κοστίζει μόνο 4,81 € για να την αγοράσετε.
Στα μειονεκτήματα του Cyberon Voice Commander είναι ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε τον συνθέτη tts της αρεσκείας σας, επειδή διαθέτει ενσωματωμένη ελληνική γυναικεία φωνή, η οποία είναι αρκετά καλή!
Στο παράδειγμα που ακολουθεί, θα σας περιγράψω κάποιες βασικές εντολές του Cyberon Voice Commander!
Όταν κάνετε διπλό κλικ στην εφαρμογή, θα σας προτρέψει να πείτε την εντολή!
Εφαρμογή: "Πείτε την εντολή!" Εσείς: "Κληση Δημήτρης Θαρενός!" Εφαρμογή: "Κλήση προς Δημήτρης Θαρενός σε κινητό, σωστά?" Εσείς: "Ναι!".
Αν η επαφή εχει πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς, η διαδικασία είναι η εξής!
Εφαρμογή: "Πείτε την εντολή!" Εσείς: "Κληση Δημήτρης Θαρενός!" Εφαρμογή: "Κλήση Δημήτρης θαρενός σε κινητό, σε τηλέφωνο εργασίας, σε τηλέφωνο οικίας, ή ακύρωση?" Εσείς: "Σε κινητό!".
Το Cyberon Voice Commander διαθέτει εξαιρετικές ρυθμίσεις, όπως την ρύθμιση της ευαισθησίας του μικροφώνου, μία δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη, επειδή θα μπορείτε να ρυθμίσετε την ευαισθησία του μικροφώνου σας, σε χώρους με πολλή οχλαγωγία, βελτιώνοντας την ακρίβεια των φωνητικών εντολών, να προσθέσετε ψευδώνυμα στις επαφές σας και άλλα πολλά!
Επίσης, η εφαρμογή διαθέτει πλήρες εγχειρίδιο χρήσης μεταφρασμένο στα ελληνικά, με όλες τις φωνητικές εντολές, τις οποίες μπορείτε να βρείτε χειροκίνητα μέσα στην εφαρμογή ή δίνοντας την φωνητική εντολή, Τι μπορώ να πω".
GR-Cyberon Voice Commander
Κάπου αλλού που μπορεί να υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής μας, είναι στην εφαρμογή διαχείρισης μηνυμάτων SMS και MMS!
Και εδώ την λύση έρχεται να μας δώσει η Google, με μία εξαιρετική εφαρμογή που δεν πρέπει να λείπει από καμία συσκευή!
Η εφαρμογή Messages είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα και παρέχει εξαιρετική προσβασιμότητα με το Talkback!
Μία από τις δυνατότητες που πραγματικά θα σας διευκολύνει πάρα πολύ, είναι η μαζική επιλογή των μηνυμάτων!
Κάνοντας διπλό παρατεταμένο κλικ στα μηνύματα της λίστας που θέλετε να επεξεργαστείτε, θα εμφανιστούν διάφορα κουμπιά, όπως το κουμπί της διαγραφής και της αρχειοθέτησης, επιτρέποντάς σας να κάνετε μαζικές ενέργειες στα επιλεγμένα μηνύματα, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο κόπο και χρόνο!
Android Messages
Ενα πρόβλημα προσβασιμότητας που συναντάμε συχνά σε εφαρμογές, είναι τα κουμπιά χωρίς ετικέτα.
Πολλές φορές, οι προγραμματιστές των εφαρμογών ενσωματώνουν το κείμενο με το όνομα των κουμπιών στα εικονίδια, χωρίς να προσθέτουν κείμενο στις ετικέτες των κουμπιών, με αποτέλεσμα να μην είναι ανιχνεύσιμα από τους αναγνώστες οθόνης!
Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα λύνεται με τη δυνατότητα προσθήκης ετικετών του Talkback!
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να εξερευνήσετε τα κουμπιά χωρίς ετικέτα, για να ξέρετε τι όνομα θα δώσετε στο κάθε κουμπί.
Για να προσθέσετε ετικέτα σε ένα κουμπί, εστιάστε πάνω του και κατόπιν κάντε την κίνηση με ένα δάχτυλο πάνω και δεξιά.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπείτε στο τοπικό μενού περιβάλλοντος του Talkback και θα μπορείτε να κάνετε προσθήκη ετικέτας, δίνοντας το όνομα που θέλετε στο επιλεγμένο κουμπί.
Για να κάνετε εισαγωγή-εξαγωγή ή επεξεργασία ετικετών, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του Talkback, στη διαχείριση προσαρμοσμένων ετικετών.
Σημείωση: σε κάποιες εφαρμογές, υπάρχουν γραφικά στοιχεία που δεν αναγγέλλονται καθόλου από το Talkback.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε προσθήκη ετικέτας σε κάποιο κουμπί.
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι μπορείτε να προσθέσετε ονόματα μόνο σε κουμπιά που αναγγέλλονται από το Talkback, ως κουμπιά χωρίς ετικέτα!
Στην συνέχεια του οδηγού, σας παραθέτω μία λίστα με διάφορες εφαρμογές συστήματος, που θα διορθώσουν τυχόν προβλήματα προσβασιμότητας στην συσκευή σας!
Οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα λειτουργήσουν κανονικά μετά την εγκατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις!
Google Camera
Clock
Inbox by Gmail
K-9 Mail
Πέρα όμως από το λειτουργικό, υπάρχουν οι συνοδευτικές εφαρμογές που τρέχει το Android, οι λεγόμενες εφαρμογές συστήματος, που αλλάζουν ανάλογα με τον κατασκευαστή!
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα προσβασιμότητας με κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής σας, όμως ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα να τις αντικαταστήσετε, με άλλες παρόμοιες εφαρμογές, οι οποίες παρέχουν εξαιρετική προσβασιμότητα!
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζουν οι εφαρμογές που δεν είναι συμβατές με το talkback, είναι η μη ανάγνωση των ετικετών στα κουμπιά των εφαρμογών, επειδή δεν υπάρχει κείμενο στα εικονίδια, δυσκολίες εστίασης με το talkback στα πλαίσια επεξεργασίας, στα κουμπιά και στα μενού των εφαρμογών, σοβαρά σφάλματα μη απόκρισης των εφαρμογών όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με το talkback και άλλα προβλήματα λιγότερης σημασίας.
Ένα μυστικό για να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα της συσκευής μας, είναι να αντικαταστήσουμε τις εργοστασιακές εφαρμογές, με παρόμοιες εφαρμογές που φτιάχνει η ίδια η Google, όπως για παράδειγμα, η εφαρμογή διαχείρισης μηνυμάτων sms και mms, η εφαρμογή διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων και επαφών, το εικονικό πληκτρολόγιο, η εφαρμογή που διαχειρίζεται τις κάμερες της συσκευής μας και άλλα πολλά!
Πέρα από τις εφαρμογές της Google που είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές Nexus και pixel, καθώς και σε συσκευές που τρέχουν τις γνήσιες εκδόσεις του Android, υπάρχουν παρόμοιες εφαρμογές στο Play Store, που παρέχουν εξαιρετική προσβασιμότητα!
Σημείωση: αν είστε ευχαριστημένοι με τις εργοστασιακές εφαρμογές που διαθέτει η συσκευή σας, δεν χρειάζεται να τις αλλάξετε!
Αντικαταστήστε τις συγκεκριμένες εφαρμογές, μόνο σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα ασυμβατότητας με το talkback!
Ας ξεκινήσουμε από την εφαρμογή που θα διαχειρίζεται την αρχική οθόνη της συσκευής μας.
Οι launchers είναι εφαρμογές που αλλάζουν σημαντικά το περιβάλλον χρήσης ενός Android smartphone.
Σκοπός τους είναι να προσφέρουν μια πιο όμορφη και πιο λειτουργική απεικόνιση των εφαρμογών και των γραφικών στοιχείων.
Nova Launcher
O Nova Launcher χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα πάντα στο Android smartphone σας, από τον αριθμό των εικονιδίων ανά σειρά έως την εμφάνιση του dock, τα animations και άλλες παραμετροποιήσεις.
Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο και σταθερό launcher για όσους δε θέλουν κάτι ακραίο και διαθέτουν Android από 4.0 και μετά.
Ένα πολύ καλό στοιχείο του Nova Launcher είναι ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τη συσκευή, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε tablet (χωρίς παραμόρφωση).
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Nova Launcher
Αν δυσκολεύεστε με το Nova launcher, σας προτείνω να δοκιμάσετε τον launcher της Google!
Λειτουργία εκκίν. Google Now
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα προσβασιμότητας με το προεγκατεστημένο εικονικό πληκτρολόγιο της συσκευής σας, η καλύτερη λύση είναι το πληκτρολόγιο της Google!
Το Gboard παρέχει εξαιρετική προσβασιμότητα και ενσωματώνει σημαντικές λειτουργίες, όπως την υπηρεσία φωνητικής πληκτρολόγησης της Google και άλλα πολλά!
Gboard - the Google Keyboard
Άλλο ένα πληκτρολόγιο που σας προτείνω να δοκιμάσετε είναι το Swype Keyboard από την Nuance, μιας εταιρείας που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές εφαρμογές που βελτιώνουν σημαντικά την προσβασιμότητα στα λειτουργικά συστήματα!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Apple επέλεξε την Nuance για να ενσωματώσει κάποιες δυνατότητες στα λειτουργικά της συστήματα, όπως την φωνητική πληκτρολόγηση!
Ευτυχώς, χάρη στην Nuance απολαμβάνουμε στο Android, την φωνητική πληκτρολόγηση που απολαμβάνουν και οι χρήστες της Apple!
Μπορεί η υπηρεσία φωνητικής πληκτρολόγησης της Google να είναι η καλύτερη που υπάρχει αυτή τη στιγμή, όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, επειδή προς το παρόν δεν υποστηρίζει την δυνατότητα φωνητικής εισαγωγής των σημείων στίξης!
Πέρα από την προσβασιμότητα που μας δίνει το πληκτρολόγιο Swype Keyboard, θα έχουμε και πρόσβαση στην υπηρεσία φωνητικής πληκτρολόγησης της Nuance, η οποία είναι εξαιρετική και παρέχει την δυνατότητα της φωνητικής εισαγωγής των σημείων στίξης!
Swype Keyboard
Η εφαρμογή διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων και επαφών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές, γι' αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα προσβάσιμη με το TalkBack!
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα προσβασιμότητας με την συγκεκριμένη εφαρμογή, αντικαταστήστε την με το τηλέφωνο της Google!
Η εφαρμογή τηλεφώνου της Google αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις, επειδή προσφέρει απλό περιβάλλον χρήσης και εξαιρετική προσβασιμότητα με το talkback!
Ένα πρόβλημα που υπάρχει με την εφαρμογή τηλεφώνου της Google, είναι ότι προς το παρόν δεν είναι συμβατή με αρκετές συσκευές, όπως της Samsung!
Phone
Αν η εφαρμογή τηλεφώνου της Google δεν είναι συμβατή με τη συσκευή σας, σας προτείνω να δοκιμάσετε το DW Contacts & Phone & Dialer!
Το DW Contacts & Phone & Dialer είναι μία εξαιρετική εφαρμογή διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων και επαφών!
Συνεργάζεται άψογα με το talkback, διαθέτει ρυθμίσεις προσβασιμότητας και αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις σε περίπτωση που η εργοστασιακή εφαρμογή του κινητού σας δεν είναι προσβάσιμη.
Στην εφαρμογή υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, που πραγματικά θα προσαρμόσετε το τηλέφωνο σας όπως ακριβώς σας αρέσει.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το DW Contacts & Phone & Dialer
Μία σημαντική εφαρμογή που σας προτείνω να έχετε εγκατεστημένη στην συσκευή σας είναι οι επαφές της Google!
Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι συμβατή σχεδόν με όλες τις συσκευές και διαθέτει δυνατότητες όπως τον αυτόματο συγχρονισμό των αποθηκευμένων επαφών της συσκευής σας στον λογαριασμό Gmail, για να μπορείτε να κάνετε αναίρεση βάσει ημερομηνίας και να ανακτήσετε τυχόν χαμένες επαφές, να συγχρονίσετε τις επαφές σας με άλλες συσκευές απλά κάνοντας σύνδεση στον λογαριασμό Gmail που χρησιμοποιείτε, να αποθηκεύσετε αντίγραφα ασφαλείας στη συσκευή σας που θα έχουν την ονομασία contacts.vcf, , τα οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συσκευή με διαφορετικό λογαριασμό gmail και άλλα πολλά!
Contacts
Μία άλλη δυνατότητα που θα μας διευκολύνει πάρα πολύ είναι οι φωνητικές εντολές!
Η καλύτερη και η πιο αξιόπιστη εφαρμογή που υποστηρίζει φωνητικές εντολές στην ελληνική γλώσσα για το λειτουργικό Android είναι το Cyberon Voice Commander!
Το Cyberon Voice Commander είναι μία εφαρμογή φωνητικών εντολών που παρέχει στους χρήστες δυνατότητες, οπως πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, αναζήτηση πληροφοριών επαφής, εκκίνηση εφαρμογών και άλλα πολλά!
Αν δυσκολεύεστε να κάνετε χειροκίνητη αναζήτηση επαφών ή πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, το-Cyberon Voice Commander είναι η ιδανικότερη επιλογή για εσάς, επειδή θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιες βασικές λειτουργίες του κινητού σας, απλά δίνοντας εντολές με την φωνή σας!
Η εφαρμογή κοστίζει μόνο 4,81 € για να την αγοράσετε.
Στα μειονεκτήματα του Cyberon Voice Commander είναι ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε τον συνθέτη tts της αρεσκείας σας, επειδή διαθέτει ενσωματωμένη ελληνική γυναικεία φωνή, η οποία είναι αρκετά καλή!
Στο παράδειγμα που ακολουθεί, θα σας περιγράψω κάποιες βασικές εντολές του Cyberon Voice Commander!
Όταν κάνετε διπλό κλικ στην εφαρμογή, θα σας προτρέψει να πείτε την εντολή!
Εφαρμογή: "Πείτε την εντολή!" Εσείς: "Κληση Δημήτρης Θαρενός!" Εφαρμογή: "Κλήση προς Δημήτρης Θαρενός σε κινητό, σωστά?" Εσείς: "Ναι!".
Αν η επαφή εχει πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς, η διαδικασία είναι η εξής!
Εφαρμογή: "Πείτε την εντολή!" Εσείς: "Κληση Δημήτρης Θαρενός!" Εφαρμογή: "Κλήση Δημήτρης θαρενός σε κινητό, σε τηλέφωνο εργασίας, σε τηλέφωνο οικίας, ή ακύρωση?" Εσείς: "Σε κινητό!".
Το Cyberon Voice Commander διαθέτει εξαιρετικές ρυθμίσεις, όπως την ρύθμιση της ευαισθησίας του μικροφώνου, μία δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη, επειδή θα μπορείτε να ρυθμίσετε την ευαισθησία του μικροφώνου σας, σε χώρους με πολλή οχλαγωγία, βελτιώνοντας την ακρίβεια των φωνητικών εντολών, να προσθέσετε ψευδώνυμα στις επαφές σας και άλλα πολλά!
Επίσης, η εφαρμογή διαθέτει πλήρες εγχειρίδιο χρήσης μεταφρασμένο στα ελληνικά, με όλες τις φωνητικές εντολές, τις οποίες μπορείτε να βρείτε χειροκίνητα μέσα στην εφαρμογή ή δίνοντας την φωνητική εντολή, Τι μπορώ να πω".
GR-Cyberon Voice Commander
Κάπου αλλού που μπορεί να υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής μας, είναι στην εφαρμογή διαχείρισης μηνυμάτων SMS και MMS!
Και εδώ την λύση έρχεται να μας δώσει η Google, με μία εξαιρετική εφαρμογή που δεν πρέπει να λείπει από καμία συσκευή!
Η εφαρμογή Messages είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα και παρέχει εξαιρετική προσβασιμότητα με το Talkback!
Μία από τις δυνατότητες που πραγματικά θα σας διευκολύνει πάρα πολύ, είναι η μαζική επιλογή των μηνυμάτων!
Κάνοντας διπλό παρατεταμένο κλικ στα μηνύματα της λίστας που θέλετε να επεξεργαστείτε, θα εμφανιστούν διάφορα κουμπιά, όπως το κουμπί της διαγραφής και της αρχειοθέτησης, επιτρέποντάς σας να κάνετε μαζικές ενέργειες στα επιλεγμένα μηνύματα, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο κόπο και χρόνο!
Android Messages
Ενα πρόβλημα προσβασιμότητας που συναντάμε συχνά σε εφαρμογές, είναι τα κουμπιά χωρίς ετικέτα.
Πολλές φορές, οι προγραμματιστές των εφαρμογών ενσωματώνουν το κείμενο με το όνομα των κουμπιών στα εικονίδια, χωρίς να προσθέτουν κείμενο στις ετικέτες των κουμπιών, με αποτέλεσμα να μην είναι ανιχνεύσιμα από τους αναγνώστες οθόνης!
Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα λύνεται με τη δυνατότητα προσθήκης ετικετών του Talkback!
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να εξερευνήσετε τα κουμπιά χωρίς ετικέτα, για να ξέρετε τι όνομα θα δώσετε στο κάθε κουμπί.
Για να προσθέσετε ετικέτα σε ένα κουμπί, εστιάστε πάνω του και κατόπιν κάντε την κίνηση με ένα δάχτυλο πάνω και δεξιά.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπείτε στο τοπικό μενού περιβάλλοντος του Talkback και θα μπορείτε να κάνετε προσθήκη ετικέτας, δίνοντας το όνομα που θέλετε στο επιλεγμένο κουμπί.
Για να κάνετε εισαγωγή-εξαγωγή ή επεξεργασία ετικετών, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του Talkback, στη διαχείριση προσαρμοσμένων ετικετών.
Σημείωση: σε κάποιες εφαρμογές, υπάρχουν γραφικά στοιχεία που δεν αναγγέλλονται καθόλου από το Talkback.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε προσθήκη ετικέτας σε κάποιο κουμπί.
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι μπορείτε να προσθέσετε ονόματα μόνο σε κουμπιά που αναγγέλλονται από το Talkback, ως κουμπιά χωρίς ετικέτα!
Στην συνέχεια του οδηγού, σας παραθέτω μία λίστα με διάφορες εφαρμογές συστήματος, που θα διορθώσουν τυχόν προβλήματα προσβασιμότητας στην συσκευή σας!
Οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα λειτουργήσουν κανονικά μετά την εγκατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις!
Google Camera
Clock
Inbox by Gmail
K-9 Mail
Σχόλια